Εκλογές Ξενοδοχοϋπαλλήλων: Η διακήρυξη της «Δημοκρατικής Συνεργασίας»

Την εκλογική της διακήρυξη για τις εκλογικές διαδικασίες του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν.Ηρακλείου γνωστοποιεί η «Δημοκρατική Συνεργασία».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει:

Πρόεδρος Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου ,Αντιπρόεδρος Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Αντιπρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Επισιτισμού – Τουρισμού, Μέλος Γενικού Συμβουλίου της ΓΣΣΕ.

Τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου : Νίκος Σμυρνάκης, Γιώργος Κοφινάκης, Ελευθερία Μπελιμπασάκη, Δημήτρης Καλουδάκης, Ειρήνη Σεγρεδάκη, Μανώλης Ζερβάκης, Ρένα Κυπριωτάκη, Μανώλης Τυλλιανάκης, Κατερίνα Μανωλούδη, Κατερίνα Πανδερμαράκη, Δημήτρης Στεφανάκης
Και πολλοί άλλοι συνάδελφοι μας υποψήφιοι.

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ
Οι εκλογές πραγματοποιούνται σε μια εξαιρετικά δύσκολη εποχή για τους εργαζόμενους ξενοδοχοϋπάλληλους. Παρά την συνεχιζόμενη ανοδική πορεία του κλάδου του Τουρισμού σε αφίξεις και έσοδα για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, την οικονομική συμβολή του Τουρισμού στο ΑΕΠ της χώρας (11,5%) και τις αυξήσεις για το 2023 ( 7%) και για το 2024 ( 5%), οι εποχικοί ξενοδοχοϋπάλληλοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής εξαιτίας της έξαρσης της ακρίβειας με τις καθημερινές ανατιμήσεις στα προϊόντα πρώτης ανάγκης, ενοίκια, καύσιμα. Οι αυξήσεις αυτές οδηγούν σε μια συνεχή μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων με αποτέλεσμα να εντείνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες και να απειλείται η επιβίωση της μέσης Ελληνικής οικογένειας.
Οι συνθήκες εργασίας συνεχώς επιδεινώνονται με αποτέλεσμα συνάδελφοι μας να εργάζονται για δύο και τρείς θέσεις, με εξαντλητικά ωράρια – χωρίς ρεπό – με αιτιολογία των ξενοδόχων ότι δεν υπάρχει ανθρώπινο δυναμικό για να στελεχώσουν επαρκώς τις επιχειρήσεις τους. Υπάρχουν δε πολλές περιπτώσεις συναδέλφων που συχνά λαμβάνουν χαμηλό μισθό και αντιμετωπίζοντας ωστόσο και ανασφάλεια ως προς τη σταθερότητα της απασχόλησής τους. Όλα τα παραπάνω επηρεάζουν αρνητικά την οικονομική ευημερία και την εργασιακή ικανοποίηση, ενώ η ανισορροπία μεταξύ εργασιακής και προσωπικής ζωής είναι ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλοί εργαζόμενοι.

Συναδέλφισσα – συνάδελφε,

Ως διοίκηση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου περήφανα αποτιμούμε τις προσπάθειες μας .
Υπογράψαμε με πολλούς αγώνες και προσπάθειες Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, παρά τις παράλογες απαιτήσεις από πλευράς ξενοδόχων (10ώρα χωρίς αμοιβή). Η νέα σύμβαση προβλέπει αυξήσεις 7% για το 2023 και 5% για το 2024, αύξηση του επιδόματος προϋπηρεσίας και την ένταξη νέων ειδικοτήτων και με διατήρηση όλων των θεσμικών μας δικαιωμάτων από προηγούμενες συλλογικές ρυθμίσεις.

Οι μισθοί αφορούν σε χρόνο εργασίας 5νθήμερο 8ωρο (40 ώρες την εβδομάδα). Η όποια υπέρβαση ωραρίου αμείβεται βάση της εργατικής νομοθεσίας. Κυριακές και Αργίες με προσαύξηση 75% και οι νυχτερινές ώρες με προσαύξηση 25%.
Πετύχαμε με στοιχειοθετημένες προτάσεις και επιχειρήματα η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας να κηρυχθεί από το Υπουργείο Εργασίας υποχρεωτική για όλα τα ξενοδοχεία του Νομού μας.
Καταφέραμε με τους συνεχείς ελέγχους και τις παρεμβάσεις μας στις αρμόδιες αρχές η τοπική συλλογική σύμβαση εργασίας να εφαρμόζεται σε μεγάλο ποσοστό στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.
Επιλύσαμε συλλογικά εργασιακά θέματα των συναδέλφων μας με προσφυγές μας στην συμφιλιωτική διαδικασία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας.
Κερδίσαμε τη δικαίωση συναδέλφων όντας παρόντες σε κάθε απαίτηση και διεκδίκηση τόσο σε συλλογικό όσο και σε ατομικό επίπεδο με παρεμβάσεις μας στις διευθύνσεις των ξενοδοχείων, στην επιθεώρηση εργασίας αλλά και στις δικαστικές αίθουσες.
Αυξήσαμε σε μεγάλο ποσοστό τη συσπείρωση των μελών μας γύρω από το σωματείο μας με αποτέλεσμα να μας εμπιστεύονται και σε κάθε κάλεσμα του, είτε σε συνδικαλιστική ή κοινωνική δράση, η παρουσία τους ήταν εντυπωσιακή.
Αποτρέψαμε την παράνομη ταυτοποίηση εργαζομένων κατά την είσοδο και έξοδο στο χώρο εργασίας που γινόταν με τη χρήση βιομετρικών δεδομένων (δακτυλικό αποτύπωμα).
Παράλληλα αναδείξαμε ότι η βιντεοεπιτήρηση και η χρήση βιομετρικών δεδομένων των εργαζομένων είναι παράνομη και καταχρηστική και ότι η παραβίαση του θεσμοθετημένου πλαισίου επισύρει τις προβλεπόμενες κυρώσεις, ποινικές, αστικές και διοικητικές.
Διασφαλίσαμε εργασιακά δικαιώματα συναδέλφων , όπως επίδομα προϋπηρεσίας και αναγνώριση προϋπηρεσίας από την αρχική πρόσληψη του εργαζομένου στο ίδιο ξενοδοχείο σε περιπτώσεις αλλαγής ιδιοκτησιακού καθεστώς.
Αυτά κάναμε και έτσι θα συνεχίσουμε !

Πάγιο μέλημα μας είναι η διαρκής ενημέρωση των συνάδελφων. Η οποία επιτυγχάνεται με τη φυσική παρουσία μας σε εργασιακούς χώρους, στις στάσεις των λεωφορείων, με ενημερωτικά φυλλάδια, με την πραγματοποίηση γενικών και ενημερωτικών συνελεύσεων, από την ιστοσελίδα του σωματείου μας, από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κοινωνικής δικτύωσης και από τα μέλη της διοίκησης στο γραφείο μας, που λειτουργεί καθημερινά από τις 8:00 το πρωί έως στις 8:00 το απόγευμα.
Διοργανώσαμε και πραγματοποιήσαμε απεργιακές συγκεντρώσεις και διαμαρτυρίες για την υπογραφή τοπικής συλλογικής σύμβασης, για καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας αλλά και για τα πάγια αιτήματα του κλάδου, όπως αύξηση της χρονικής διάρκειας του ταμείου ανεργίας, επαναφορά του εφάπαξ στην εικοσαετία, αναβάθμιση των σχολών τουριστικής εκπαίδευσης, επαναφορά των βαρέων και ανθυγιεινών, ισονομία για τις εποχικά εργαζόμενες μητέρες στο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ.
Ως διοίκησης του σωματείου δεν αρκεστήκαμε μόνο σε συνδικαλιστικές διεκδικήσεις, αλλά προσπαθήσαμε και μέσα από κοινωνικές δράσεις να προσφέρουμε στους συναδέλφους.
Καταστήσαμε θεσμό την βράβευση των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Είμαστε δίπλα σε οικογένειες ΑΜΕΑ, μονογονεϊκές, οικογένειες με ιδιαίτερα προβλήματα, σε συναδέλφους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας στηρίζοντας τους ηθικά και οικονομικά.
Διοργανώσαμε εκδρομές για τα μέλη μας, όπως επίσης πάρτι και χορούς για τα παιδιά των συναδέλφων.
Συνεχίσαμε τον εορτασμό του προστάτη μας Αγίου Μηνά καθώς και της παραδοσιακής μας Τσικνοπέμπτης.
Διοργανώσαμε σεμινάρια σε συνεργασία με το ΙΝΕ ΓΣΕΕ και άλλους επιστημονικούς φορείς για θέματα ενημέρωσης, επιμόρφωσης και ασφάλειας.
Αναζητήσαμε, πετύχαμε, και διατηρούμε συνεργασία με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (Μινωικές γραμμές, Αστικό και Υπεραστικό ΚΤΕΛ) για την χορήγηση έκπτωσης στα μέλη του σωματείου μας για τις μετακινήσεις τους.

Συνάδελφοι,
Θα συνεχίσουμε να δίνουμε τους αγώνες για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διασφαλίζοντας μισθούς με αυξήσεις και καλύτερους όρους εργασίας, για τη βελτίωση του συνθηκών εργασίας μέσα στους εργασιακούς χώρους.
Στη χώρα μας οι συμβάσεις που είναι γενικώς υποχρεωτικές είναι ελάχιστες και μετρούνται στα δάχτυλα.
Στο Νομό Ηρακλείου η Τοπική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας των ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι Γενικώς Υποχρεωτική !
Θα συνεχίσουμε τους αγώνες και τις προσπάθειες για τα πάγια αιτήματα του κλάδου που μέχρι και σήμερα δεν έχουν ικανοποιηθεί, όπως:
Ταμείο Ανεργίας – Εφάπαξ-ΒΑΕ- Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης- Συμβάσεις Εργασίας- Υποχρεωτικότητα- Επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ για όλες τις μητέρες ανεξαρτήτου σχέσης εργασίας- Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας- Στελέχωση Ελεγκτικών Μηχανισμών.
Θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε στις κυβερνητικές πολιτικές που θέλουν τους εργαζόμενους να βρίσκονται αντιμέτωποι σε μία συνεχή μείωση της αγοραστικής τους δύναμης, με αποτέλεσμα να εντείνονται οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες σε βάρος τους δημιουργώντας θέμα επιβίωσης των ξενοδοχοϋπαλλήλων λόγω της εποχικής απασχόλησης τους.

Συνάδελφοι,

ΣΚΟΠΟΣ μας είναι η δημιουργία πλαισίου που θα εξασφαλίζει την κατάλληλη εκπαίδευση, την αξιοκρατία, τις ίσες ευκαιρίες πρόσβασης στην εργασία και τις δυνατότητες ανέλιξης σε αυτήν, την διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας, την εξασφάλιση αξιοπρεπούς μισθού, την διαφύλαξη της 8άωρης εργασίας, την αποφόρτιση των εργαζομένων λόγω έλλειψης προσωπικού, τον περιορισμό της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας, τις λοιπές παροχές σε αξιοπρεπείς συνθήκες, την προφύλαξη από τον εργασιακό εκφοβισμό, σεξουαλικούς ή ρατσιστικούς διαχωρισμούς και το αίσθημα ασφάλειας και αναγνώρισης.
Συνάδελφοι,
Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν οι εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη της Επόμενης Διοίκησης του Σωματείου μας και σας καλούμε σε μαζική συμμετοχή για την ενδυνάμωση του Σωματείου μας.
Ζητούμε την ψήφο σας για να συνεχίσουμε ακόμα ποιο δυνατά ότι έχουμε αρχίσει .
Άλλωστε έχουμε αποδείξει ότι:
Πάγιο μέλημά μας είναι και θα είναι ο συλλογικός αγώνας για τα δικαιώματά μας.
Η δύναμη του Σωματείου μας είναι οι Εργαζόμενοι
.
Στηρίζουμε Δημοκρατική Συνεργασία!
Με Αγωνιστικούς Χαιρετισμούς
Νίκος Κοκολάκης
Και οι υποψήφιοι
Της
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ

Σχετικά Άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

* Το email σας δεν θα εμφανιστεί